
amišljena kao univerzalni srpski suvenir vrhunskog kvaliteta i etno prizvuka, rakija Bojkovčanka osnovana je 1985.god. u Valjevskoj Mionici. Imenu “Bojkovčanka” kumovao je srpski grafičar Veljko Mihajlović koji joj je dao ime po nekadašnjem nazivu obližnjeg brda. I tako je od 1985.god. do danas Bojkovčanka prevalila put od lokalnog etno suvenira do modernog neponovljivog brenda, zadržavajući svoj nadasve nenadmašan kvalitet stare srpske šljivovice. I tako, reklo bi se zahvaljujući svom neponovljivom ukusu i kvalitetu, dolazi do mnogih ambasada, visokih zvaničnika i uspešnih privrednika koji su je nosili na poklon kao reprezantatora ljudi i podnevlja sa kog dolazi Možda je malo neskromno tvrditi da nema većeg grada u svetu ili evropskog dvora u kome nema bar jedne Bojkovčanke, ali to je istina.

Od etno suvenira do svetskog šampiona
2: DVA GINISOVA REKORDA: u našem muzeju srpske šljivovice možete videti dva eksponata koji su 2004 godine upisani u Ginisovu knjigu rekorda. Najveća “ručno duvana” boca slobodne forme i najveća srpska tradicionalna kapa “šajkača” su deonaše stalne postavke i ponos naše muzejske zbirke.
35 GODINA TRADICIJE: Za tri decenije Bojkovčanka je prevalila put od srpskog etno suvenira do moderne i visokokvalitetne srpske šljivovice koja se po svom izgledu i kvalitetu može porediti sa najkvalitetnijim svetskim alkoholnim pićima.
570 MEDALJA: od svog osnivanja do danas Bojkovčanka je ocenjena 548 puta i okitila se odličjima kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.
2007. SVETSKI ŠAMPION: 2007. godine u Ljubljani na Međunarodnom sajmu u konkurenciji od 624 učesnika iz celog sveta, dobila je Titulu apsolutnog šampiona sa najvećom mogućom ocenom.

VODA
Naime, jedna od porodičnih tajni koja se prenosila sa kolena na koleno u okviru tradicije koja je podrazumevala da se bure nikada do kraja ne isprazni i da se u bure sa mladom prepečenicom doda malo stare, dobre, proverene prepečenice i da se na taj način duh tradicije i prošlosti prenese na novu generaciju konačno je i naučno objašnjen. Naime, japanski naučnik Masaru Emoto baveći se čudnim svojstvima vode potvrdio je da ona može da memoriše različite informacije i da u svojoj kristalnoj strukturi u skladu sa njima ostavi trag u vidu memorisane informacije. Naknadnim istraživanjem takođe je potvrđeno da se i u najmanjoj koncentraciji rasvora ta informacija nepogrešivo prenosi na ceo rastvor. Zaključak je dakle da u svakoj kapljici naše rakije koju danas konzumirate možete da osetite duh naše tradicije i predaka.
LETEĆE BURE
Esencija kvaliteta i poezija ukusa Bojkovčanke dobija se iz posebno selektovanih buradi, iz našeg podruma, koji se „puštaju da lete“ . Ovakav postupak starenja rakije jedinstven je i karakterističan samo za naš brend. Kvalitet rakije iz ovih buradi može da se oseti iz prve kapljice, a za osećaj letenja potrebno je rakiju konzumirati u malo većoj količini.
MUZIKA
Čudna i teško objašnjiva svojstva muzike koja se manifestuju različitim osećanjima i raspoloženjem slušaoca inspirisali su nas da naše podrume u kojima se odvija proces starenja rakije pretvorimo u svojevrsne koncertne dvorane. U njima se neprestano emituju dela najvećih svetskih kompozitora klasične muzike. Zato za uzvišenost i harmoniju ukusa koju osećate svakim gutljajem Bojkovčanke možete zahvaliti muzičkim delima velikana poput Mocarta, Betovena, Baha, Čajkovskog i dr.
Porodična Tajna
Iako smo vam otkrili gotovo sve naše tajne, ipak postoji i nešto što predstavlja malu porodičnu tajnu koju vam nećemo otkriti, ali ćemo Vam omogućiti da je doživite ukoliko probate Bojkovčanku.